Geschreven door: Jef Van Meirhaeghe – Train Your Dream
Je bent al even bezig met triatlon en blijft bij het lezen van onze blog een beetje op je honger zitten. Je begint de zaken stillaan serieuzer te nemen en overweegt een samenwerking met een coach. Slimme overweging, zoiets kan ik alleen maar aanmoedigen!
Hoeveel? Amai, das duur!
Eens je met triatlon begint, merk je al snel dat het een heel groot deel van jouw vrije tijd inneemt. Als je de microbe écht goed te pakken hebt, gaat het ook al snel stevig percentage van jouw maandelijks budget uitmaken. Een nieuwe helm, nieuwe schoenen, een nieuw horloge, nieuwe bandjes voor op je fiets, nieuwe zwembril, voeding,… Alles samen zorgt het steeds weer voor een aanzienlijk bedrag. Dan laten we aero-upgrades zoals een nieuwe set wielen, een tijdrithelm, etc. (in een latere post meer daarover) nog buiten beschouwing. De tijdswinst die je haalt uit dat soort investeringen, verbleken echter tegenover de (tijds)winst die je zal/kan boeken door de samenwerking met een goede tri-coach.
Coaching filosofie – TrainYourDream
Communicatie is de sleutel tot een goede samenwerking. Ikzelf hou steeds mijn communicatiekanalen open, al zijn er duidelijke afspraken tussen mijn atleten en mezelf.
Open communicatie betekent zeker niet dat ik na elke training een schouderklopje geef, of voor elke training mijn atleten aanmoedig. Motivatie moet van binnenuit komen. Bovendien is het niet productief om zaken beter voor te stellen dan ze in werkelijkheid zijn, daarvan wordt niemand beter. Duidelijke en eerlijke communicatie dus!
Open communicatie zorgt er wel voor dat ik op elk moment de planning kan bijsturen door onvoorziene gebeurtenissen, hetzij sportief, hetzij persoonlijk. Het leven zit vol onverwachte uitdagingen waarop een coach moet inspelen.
Daarnaast probeer ik mijn atleten wat bij te brengen over waarom welke trainingen op bepaalde momenten moeten uitgevoerd worden. Enkel als ze daarvoor interesse hebben natuurlijk, sommigen zijn doeners en willen niet weten waarom, als ze maar beter worden.
Tenslotte is ook ‘verwachtingsmanagement’ erg belangrijk. Als mijn atleten vanaf het begin goed begrijpen wat ik van hen verwacht en wat zij van mij kunnen verwachten, kan de opbouw van een samenwerking hier geen hinder door ondervinden. Doe je dit niet, dan kunnen onderhuidse spanningen opbouwen die contraproductief werken.
Wat je zelf doet, doe je meestal beter
Self-coached zijn heeft zeker een aantal voordelen. Je kan zelf jouw trainingsschema beter maken dan wie dan ook, omdat jij jouw beschikbare tijdslots het beste kent. Ook jouw eigen lichaam ken je beter dan wie dan ook. Bovendien, wat je zelf doet, doe je meestal beter!
Toch merk ik in dagelijks contact met atleten dat zelfs de échte basics van periodisering en inspanningsfysiologie niet aanwezig zijn. Dan worden schema’s opgesteld op basis van onder andere wat men in video’s online ziet bij pro’s, men gaat ‘winkelen’ bij anderen op strava, of kopieert schema’s van vrienden. Bovendien is het zelfs voor iemand met kennis van zake erg moeilijk om objectief te blijven over haar/zijn eigen trainingen.
Voel jij je aangesproken? Dan denk ik dat zowat elke training een gemiste kans is om de maximale vooruitgang uit jouw duur geïnvesteerde tijd te halen.
Een coach haalt het giswerk uit je trainingen en dat zorgt op zijn beurt voor extra gemoedsrust. Het zorgt ervoor dat je je geen zorgen meer hoeft te maken over hoe jouw weekplanning eruitziet en dat je maximaal beloond wordt voor al dat harde labeur op training. Daarnaast houdt een goede coach je eerlijk door continue rapportage en evaluatie.
Wil je opzoek gaan naar een goede coach? Dan ben je alvast op de juiste plaats. Zoek contact voor een vrijblijvend gesprek, zodat we jou aan het werk kunnen zetten om jouw doelen en dromen waar te maken!
Volg onze blog!
Komende maanden zullen wij (TrainYourDream in samenwerking met Wannes.coaching) per discipline (en alles wat erbij komt kijken) verder in detail treden. Als jullie vragen of opmerkingen hebben, kunnen jullie steeds mailen naar Jef@trainyourdream.com. Geen antwoord? Dan is je mail bij ‘ongewenst’ terecht gekomen, probeer het opnieuw via onze Facebook pagina!