Geschreven door Jef Van Meirhaeghe – TrainYourDream
Er zijn een aantal sleutels tot een goede prestatie en die staan los van de vooropgestelde taak. Of het nu gaat om het winnen van een lokale wedstrijd, je eigen persoonlijk record op de 10km verbreken, een wiskundig probleem oplossen of een significante bedrijfsgroei verwezenlijken; Veel van de gebruiken om tot zo’n doel te komen, zijn dezelfde.
Nadat ik het boek Peak Performance, geschreven door Brad Stulberg en Steve Magness, een eerste keer had gelezen, kreeg ik direct het gevoel dat deze het delen waard was. Niet alleen voor TrainYourDream Sports, maar ook TYD business is dit boek relevant. Het slaat een brug tussen de doelen van (top-)sporters en (top-)bedrijfsvoering. Dit maakt het zeker voor sporters die de combinatie proberen te maken op een erg hoog niveau, relevant.
Stulberg is een ex-McKinsey consultant, nu schrijver die onderwerpen aansnijdt als gezondheid en menselijke prestaties. Steve is een olympische coach en inspanningsfysioloog.
Samen proberen ze het mysterie uit top-prestaties te halen en deze kennis beschikbaar te maken voor iedereen.
Deze vergelijking kent iedereen. Wil je spieren sterker maken, dan moet je een gewicht opheffen. Dat gewicht mag niet te zwaar zijn, want dat leidt tot blessures, maar ook niet te ligt, want dan is de stimulus niet groot genoeg. De ‘stress’ die je plaatst moet dus het juiste niveau hebben. Als je dit proces opvolgt met een periode van rust, kan het lichaam zich aanpassen aan deze stress en sterker worden.
In de sportwereld vertaalt die proces zich in periodisering. Er zijn periodes waarin je jezelf pusht, er zijn periodes waarin je je lichaam laat herstellen. Fascinerend genoeg volgen creatieve en intellectuele ontwikkelingen dit zelfde patroon.
Ondernemers, artiesten, wetenschappers,… werken volgens een erg vergelijkbare structuur. Daarbij hebben ze periodes dat ze zich volledig onderdompelen in hun werk met grote intensiteit. Ze zetten echter een stap terug voor een periode van rust (een paar minuten, een uur, een dag, een week, een maand,…) om op die manier te groeien. A-ha momenten komen meestal niet voor een computerscherm of een white-board, maar wel op momenten dat men een stap terug zet.
Ook ondernemingen volgen deze ‘universele’ groei vergelijking. Een start-up komt onder stress te staan op verschillende manieren (sterke concurrentie; te veel werk, te weinig mensen; te veel mensen, te weinig werk; werk-kapitaal problemen;…). Als de stress te groot wordt, geraakt de onderneming ‘geblesseerd’. Wordt deze stress periode echter gevolgd door een rust periode, waarin men ken herbronnen en de draad op een gestructureerde manier weer oppikken, dan groeit de onderneming naar een volgend niveau.
De kracht van een doel te ontwikkelen in een fenomenale prestatieverbeteraar. Een doel hebben en jezelf daaraan herinneren, zorgt ervoor dat je veel meer uit jezelf haalt. De voorbeelden daarvan zijn eindeloos. Bedrijfsleiders en atleten met een zeer duidelijk doel voor ogen, zullen meer ongemakken, met meer gemak dragen.
Tim Noakes kwam begin jaren 90 met het eerste model dat vermoeidheid verklaart – The Central Governor of Fatigue Model. Hij schreef dat ons brein het lichaam uitschakelt, terwijl het lichaam nog veel meer te geven heeft. Dit is een beschermingsmechanisme voor ons lichaam. Wie een erg sterk doel voor ogen heeft, dat groter is dan zichzelf, kan haar/zijn brein dwingen dit mechanisme op een later moment pas in te schakelen.
Een routine opbouwen kan erg belangrijk zijn voor verbeterde productiviteit. Op YouTube is er geen gebrek aan life/bio-hackers die beschrijven welke routine je moet volgen om zo productief mogelijk te zijn. Al mag dit voor hen werken (wat ik soms betwijfel), er is geen routine die universeel voor iedereen werkt. Routine IS wel degelijk belangrijk en door te experimenteren kan je snel vinden wat in jouw geval werkt en wat niet.
Individuen die creatieve en intellectuele taken voor zich hebben, werken vaak aan dezelfde werktafel met dezelfde computer, met dezelfde koffie op hetzelfde moment van elke dag om hun productiviteit te bevorderen. Bij sportieve fysieke taken is dat net wat anders. Veel triatleten hebben routines voor een wedstrijd en voor belangrijke trainingen. Vaak wordt routine in dat geval verward met bijgeloof.
Een ander voordeel van routine is dat het voorspelbaarheid geeft aan een soms oncomfortabele situatie.
Peak Performance is een erg relevant boek voor iedereen die op een hoog niveau een bepaalde taak wilt uitvoeren. Het bevat een hele boel leerrijke anekdotes en bevattelijke voorbeelden van wetenschappelijke studies die anders zeer onduidelijke en overweldigend kunnen overkomen. Ikzelf zal wat ik hieruit geleerd heb niet enkel meenemen in mijn eigen leven en training, maar ook naar de atleten die ik coach.