Geschreven door Wannes van Driessche – Wannes Coaching
Doelen stellen is een stap waar je niet omheen kan. Ze zijn ontzettend belangrijk en het is misschien wel één van de meest gemakkelijke stappen zonder dat je het zelf weet!
Waarom is het nu zo belangrijk om doelen te stellen?
Iedere mens heeft doelen, het is namelijk een deel van ons natuurlijk gedrag. Niet iedereen’s doelen zijn dezelfde. Het is echter wel belangrijk om jouw eigen doelen duidelijk op te lijsten, zij vormen namelijk de leidraad van je succes.
Of je nu fietst, loopt of zwemt,… doelen geven je altijd een visie op lange termijn. Door goede doelen te kiezen weet je waar je de komende weken/maanden/jaren aan zult werken en wat hiervoor nodig is.
Door realistische, concrete doelen op te stellen creëer je een soort checkbox-systeem van acties die kunnen worden uitgevoerd. Door het regelmatig afvinken van behaalde doelen kom je in een positieve spiraal terecht. Dit zal zowel je motivatie als je vertrouwen in je eigen kunnen stimuleren.
Om te weten waar je naartoe wilt, moet je weten waar je staat. Door regelmatig stil te staan bij jouw doelen, ontvang je feedback. Je krijgt een duidelijk beeld van welke progressie je al gemaakt hebt en welke ontwikkelingsgebieden er nog zijn. Las reflectiemomenten in om te kijken of je nog op schema bent. Door gebruik te maken van tussendoelen en test-momenten, krijg je eerlijke feedback.
Wat is nu heerlijker dan behaalde doelstellingen af te vinken. Een belangrijke voorwaarde is wel dat de doelen die je kiest uitdagend zijn, maar toch realistisch blijven. Als je te gemakkelijke doelen kiest zal er geen gevoel van voldoening zijn. Als je daarentegen te moeilijke doelen stelt zal er al snel een gevoel van falen optreden. Een goede balans hiertussen vinden is cruciaal.
Het idee achter de doelbepaling is heel gemakkelijk. Je beantwoord gewoon de vraag: wanneer vind je de trainingen succesvol en waar zou je graag naartoe willen? Je antwoorden op deze vragen gaan namelijk de richting bepaling hoe je trainingsschema eruit zal zien. Toch komen er nog wat extra richtlijnen bij kijken om te spreken van een goed uitgebouwde doelbepaling.
De mens is een doelgericht wezen. Het doel is ons echter niet altijd bekend. En dat is net waar regel 1 tevoorschijn komt. Je moet zo specifiek mogelijk weten waar je naartoe wilt. Dit is van cruciaal belang om te kunnen beoordelen of je al dan niet succesvol bezig bent of niet. Denk verder dan alleen het vage idee dat je in je hoofd hebt. Probeer ook te antwoorden op de vragen: Wat wil ik precies? Wanneer en waar zal ik het behalen? Hoe ga ik mijn doel bereiken? Wat is hiervoor nodig?
Door specifiek te zijn, krijg je een duidelijker beeld van wat je van jezelf verwacht. Het zal ervoor zorgen dat je trainingen nuttige acties worden in functie van je doelstellingen.
Je hoeft dit proces niet alleen te doorlopen. Het is niet gemakkelijk om voor jezelf de inschatting te maken hoe realistisch je doel is en welke termijn je hierop plakt. Om je doel realistisch te houden maar toch ook ambitieus te zijn, helpt het echt wel als je iemand contacteert met ervaring hierin. Deze persoon kan je ook op weg helpen met bv. aan te geven wat een mooie eerste wedstrijd is! Daarmee willen we niet zeggen dat doelen steeds competitie gericht zijn.
Er zullen obstakels optreden. That’s part of the game. Het gebeurt zo goed als nooit dat alles perfect verloopt… Tegenslagen moeten je echter niet terugslaan. Het is een kunst om hier flexibel mee om te gaan en hier kracht uit te putten. Een belangrijk hulpmiddel hiervoor is te anticiperen. Als je op voorhand al nadenkt over welke tegenslagen je zou kunnen tegen komen, kan je samen met je coach op zoek gaan naar wat eventuele oplossingen zijn. Hierdoor is de kans op gemiste trainingen veel kleiner. Zoals je ondertussen al wel weet van vorige blogs… CONSISTENTIE is het sleutelwoord. Herken ook progressie. Staar je niet blind op dat ene doel, maar feliciteer jezelf ook met het behalen van tussendoelen en geniet hier oprecht van. Je bent goed op weg!
Volg onze blog!
Komende maanden zullen wij (TrainYourDream in samenwerking met Wannes.coaching) per discipline (en alles wat erbij komt kijken) verder in detail treden. Als jullie vragen of opmerkingen hebben, kunnen jullie steeds mailen naar Jef@trainyourdream.com. Geen antwoord? Dan is je mail bij ‘ongewenst’ terecht gekomen, probeer het opnieuw via onze Facebook pagina!